RUMELİ HİSARI VE ANADOLU HİSARI

Proje Detayları
  • Lokasyon : İstanbul

RUMELİ HİSARI VE ANADOLU HİSARI

Rumeli Hisarı

Rumeli Hisarı, İstanbul Avrupa Yakası’nda Bebek ile Emirgan arasında kalmaktadır. Oldukça heybetli olan Rumeli Hisarı, boğaz hattı boyunca algılanabilmektedir. 

Fatih Sultan Mehmet tarafından boğaz geçişini tümüyle kontrol etmek adına, Boğaz’ın iki yakasının en dar yerine inşa edilen Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı (1395) ile karşılıklı olarak 1452 yılında inşa edilmiştir. 60 dönüm alana sahip olan Rumeli Hisarı’nda 13 burç bulunmaktadır. 

Rumeli Hisarı'nın aydınlatma tasarım konseptinde, İstanbul Aydınlatma Masterplanı kriterleri göz önüne alınmıştır. Şehirde hisarın gündüz yaratmış olduğu etkiyi gece geç saatlere kadar taşımak hedeflenmiştir. Hisar duvarlarındaki doku ve mimari detaylar, kullanılan ışık rengi ve kalitesiyle yansıtılmaktadır. Üst kotlara doğru azalan ışıklık düzeyleri, burçların vurgulanması, yapının ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır.

 

Anadolu Hisarı

Anadolu Hisarı, İstanbul Anadolu Yakası’nda Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerde bulunmaktadır. 

Yıldırım Beyazıd tarafından 1395 yılında inşa edilen hisar, boğazın en dar noktasında, 7.000m2 lik alanda yer almaktadır. Anadolu Hisarı, iç ve dış kale ile bu kalelerin surlarından oluşur. İç kale, dikdörtgen biçimindeki dört katlı bir kuledir. İlk yapıldığında, bir giriş kapısı bulunmadığı için, kuleye iç kale surlarına uzanan bir asma köprüden giriliyordu. Üst katlarına da içerideki ahşap merdivenlerle çıkılıyordu. Anadolu Hisarı’nın asıl kalesinde ve iç surlarında, araları harçla doldurulmuş blok taşlar kullanılmıştır. 

Anadolu Hisarı Aydınlatma Tasarım Konseptinde, İstanbul Aydınlatma Masterplanı kriterleri göz önüne alınmıştır. Anadolu Hisarı’nın tam karşı yakasına inşa edilen Rumeli Hisarı’nın tasarımı ile bir bütünlük sağlamaktadır. Dolayısıyla, kıyı hattı baskın yapı stratejik kararları çerçevesinde vurgu giriş bölümlerinde tasarıma dahil edilerek, peyzaj ile birlikte çalışılmıştır.